Binnenkort is het weer zover

Op 15 maart 2017 wordt in Nederland de verkiezing gehouden voor de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, zoals het heel officieel genoemd wordt. Ja, we gaan weer stemmen. We mogen weer.

En het is steeds weer hetzelfde liedje. Er worden verkiezingsbeloftes gedaan die nooit waar gemaakt kunnen worden. Ik ga ze niet allemaal opnoemen, het is een beetje een herhaling van zetten. De politieke partijen doen er alles aan om de stem van de Nederlandse kiesgerechtigde binnen te halen. De VVD wil 2 miljard voor verbetering verpleeghuizen, PVDA wil 100 miljoen extra voor arme Nederlanders en 300 miljoen reserveren voor razendsnel internet en beter OV, het CDA wil extra geld voor AOW’ers. Leuk hoor, maar ervaring leert dat daar in de praktijk niets van terecht komt. Daar hoef je niet wetenschappelijk voor afgestudeerd te zijn om dat nu al te voorspellen.

Ik geef het toe, ik heb de wijsheid niet in pacht om arme Nederlanders gelukkiger, laat staan rijker te maken, allochtone medelanders zich nog meer thuis te laten voelen of vluchtelingen een tijdelijke opvang met de beste voorzieningen aan te bieden. Wie wel? Zelfs de in onze ogen meest bekwame politici hebben laten zien dat zij het niet kunnen. Het is ook niet gemakkelijk, alles hangt van afhankelijkheden aan elkaar. Uiteindelijk draait het allemaal om macht en geld. Maar wie gaat ons naar (nog) betere tijden leiden, zonder vervolgens zélf lijdend voorwerp te worden?

Tja, verkiezingen … het circus van voorbereidingen is weer begonnen. Verkiezingsdebatten waarbij nooit alle partijen vertegenwoordigd zijn, blijkbaar vinden ze het niet belangrijk genoeg. Lokale politici die in de dorpen en steden aan het flyeren zijn voor hun partij. Ik kijk er zuchtend naar, er schiet van alles door mijn hoofd. Stiekem denk ik aan de uitslag die in de nacht van 15 op 16 maart bekend zal worden gemaakt. Rigoureuze veranderingen gaan plaats vinden. Als we tenminste de verkiezingsbeloftes van alle partijen mogen geloven.

Maar stiekem denk ik ook wat ik altijd denk in de aanloop naar iedere verkiezingsdag … zij dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

Veel succes met de juiste stemkeuze!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *