Voetbalsupporters

Wat is dat toch met die mensen die zichzelf voetbalsupporter noemen, maar het woord eigenlijk niet eens uit mogen spreken?

Het gebeurt vaak dat bekenden in mijn omgeving zich beklagen over voetbalsupporters die iets uitgevreten hebben waar ik absoluut niet achter sta, het zelfs verafschuw. Zoals na het ‘Vermeer-pop’ incident in de Amsterdamse Arena. Ik voel me dan aangesproken terwijl ik weet dat ik absoluut niet tot die groep behoor. Ik vraag me werkelijk af wat zo iemand bezielt. In dit geval betreft het een 26-jarige man uit Wageningen die in het beruchte vak 410 zichzelf verlaagd heeft. Voetbal is emotie, maar dit is een actie die met voorbedachte rade uitgevoerd is. Hiervoor gelden geen excuses. Wanneer in een interview aan Ajax voetballer Riechedly Bazoer gevraagd wordt of hij de actie afkeurt volgt er een lange stilte en vervolgens een antwoord waarin lijkt dat hij helemaal niet opkijkt van het incident. Ook dat moet strafbaar gesteld worden. Ook al werd hij enkele weken daarvoor door zogenaamde ADO Den Haag ‘supporters’ met oerwoudgeluiden bestookt.

De twee incidenten hierboven beschreven zijn slechts voorbeelden van de incidenten die wekelijks plaats vinden in de Nederlandse stadions. Wat ik me dan afvraag is of voetballers die als werknemer op het veld staan misschien een statement kunnen maken. Bazoer, loop van het veld af. Werknemers van Ajax en Feyenoord, loop van het veld af. ‘Supporters’ in vak 410 van de Arena, vat die 26-jarige Wageningse idioot in de kraag en lever hem af bij de politie. Schandalig dat dit soort mensen zich ‘supporter’ noemen.

Veel mensen herinneren zich nog het incident tijdens de thuiswedstrijd van De Graafschap tegen PSV, alweer 7 jaar geleden. Na een afgekeurd doelpunt stormde supporter Felix Schaufeli het veld op om grensrechter Berry Simons omver te lopen. Supporter heb ik nu niet tussen quootjes gezet. De actie is nog steeds niet goed te praten maar het gebeurde uit emotie. Niet met voorbedachte rade. Zelf merk ik dat ik op de tribune anders reageer wanneer je cluppie tekort wordt gedaan. De actie van Schaufeli keur ik dus niet goed, maar ik kan me wel voorstellen dat het gebeurd. Raar? Nee, voor velen heel herkenbaar. Want met arbitrale dwalingen (overigens werd dat doelpunt terecht afgekeurd, maar dat even terzijde) wordt je club onrecht aangedaan. Je club die je al tientallen jaren aanhangt. Dat doet pijn en wekt emoties op.

Laat duidelijk zijn dat ik ieder supportersincident afkeur, maar wel duidelijk verschil zie in iets dat met voorbedachte rade uitgevoerd wordt of iets dat uit emotie geboren wordt. De echte supporters zullen mij begrijpen. De idioten die zichzelf ‘supporter’ noemen zullen eerst 5 keer of vaker moeten nadenken of ze mij (willen) begrijpen.

De voetbalwet zoals wij die kennen in Nederland staat een beetje model voor de algehele wetgeving in ons ooit zo trotse land. Het is zoals veel andere zaken ‘net niet’. Nee, de zogenaamde ‘supporter’ denkt niet 2 keer na om iets uit te vreten dat niet past in de stadions. Onderzoekje zus, vermaninkje zo en hij of zij staat weer op vrije voeten al dan niet met een stadionverbod waar te weinig mee gedaan wordt. Onder andere Engeland en Duitsland hebben een voetbalwet die de ‘supporter’ afschrikt. Kunnen we daar een voorbeeld aan nemen?

Ach, ik heb de wijsheid ook niet in pacht. Eén ding weet ik zeker. Ook bij de mooiste club van Nederland lopen supporters rond die tot het randje gaan, die hun emoties laten spreken, maar die geen voorbedachte domme acties zullen uitvoeren zoals het ‘Vermeer incident’ in de Amsterdamse Arena. Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren dat niet door de beugel kan dan hoop ik dat we als supporter de sociale plicht vervullen en die ‘supporter’ tot de orde roepen en desnoods op een andere manier een statement maken. Denk er maar eens over na wanneer je op Youtube de lokale carnavalshit “BOEM SCHAUFELI” bekijkt en beluistert. Dit nummer heeft tot stand kunnen komen omdat iemand uit emotie iets doet wat niet mag. Kan me niet voorstellen dat een dergelijk nummer in Amsterdam gemaakt wordt naar aanleiding van de voorbedachte en voorbereide actie door één of andere 26-jarige Wageningse idioot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *