Rollen omgedraaid

We zijn op de wereld gezet, verzorgd en groot gebracht door onze vader en moeder. Als je geluk hebt gehad tenminste. Er zijn pechvogels waarbij dat minder vanzelfsprekend is geweest.

Geheel onschuldig en vrolijk keken we de wereld in. Onze ouders zorgden ervoor dat we ons veilig voelden in hun armen, in hun huis. Zij verzorgden ons. We kregen te drinken via borst of fles, zij gaven ons gepureerde aardappelen met groenten, geperst fruit en nog meer voedingswaren die we gemakkelijk weg konden krijgen. Immers tanden hadden we nog niet en we konden nog niet zelfstandig eten en drinken. Zij wasten ons en zorgden dat we er fris en fruitig uitzagen. De kleren werden gewassen zonder dat daar om gevraagd werd. Als we vroegen om eten of drinken dan kregen we dat. Zij gaven ons advies, stelden ons gerust en hielpen ons overal bij.

Heel langzaam konden we steeds beter voor onszelf zorgen. Uiteindelijk werden we zelfstandig. Maar dankbaar bleven we onze ouders omdat zij er tenslotte mede voor hadden gezorgd dat we zijn geworden wie we nu zijn.

Hoe mooi is het dan dat je op een bepaald moment iets terug kunt doen. Bij veel kleine kinderen van toen komt er een moment dat de rollen omgedraaid zijn. Zij geven dan hun vader of moeder te eten en te drinken wanneer zij aangeven dat zij dat willen. Zij zorgen dat de was weer schoon is. Zij geven advies, stellen gerust en helpen hun ouders overal bij. Ze willen graag dat hun vader en moeder het goed hebben en willen hun ouders een veilig gevoel geven in hun armen.

Wanneer de rollen omgedraaid worden dan komt er vaak een stukje verdriet om de hoek kijken. Het is dikwijls een teken  dat het niet meer zo gemakkelijk gaat met vader of moeder. Dan zijn de kinderen aan de beurt om hun ouders het zoveel mogelijk naar de zin maken. Want tenslotte zijn die op de wereld gezet om hun vader en moeder een zo goed mogelijke oude dag te bezorgen. Als zij geluk hebben tenminste. Er zijn pechvogels waarbij dat jammer genoeg minder vanzelfsprekend is.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *